Varför styrketräna?


Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Det finns många bevisade fördelar med att styrketräna, ditt självförtroende ökar, ditt allmänna välbefinnande blir bättre och du får en längre livslängd bara för att nämna några. Detta förutsätter givetvis att man utför alla övningar på rätt sätt och med passande vikter, annars kan det gå illa. Man bör naturligtvis vara extra noga med vilka övningar man kör om det är så att man använder styrketränandet som en rehabilitering. När du tränar musklerna ökar blodgenomströmningen i kroppen och du känner dig piggare, Att styrketräna är att investera i sin kropp. Du förebygger nack- axel och ryggont, plus att du blir mer motståndskraftig mot infektioner. Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet. Dina ben blir starkare och risken för benskörhet minskas. Många av de ryggproblem som drabbar många skulle också kunna undvikas genom styrketräning. Med styrketräning/konditionsträning ökar hjärtats pumpkapacitet, hjärtat blir effektivare och behöver inte slå så många slag vid ett visst arbete. Även vilopulsen sjunker. Risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar minskar, tex så kan problem med högt blodtryck förbättras av regelbunden träning. Och chansen att klara och undvika en eventuell hjärtinfarkt bli bättre. Den goda blodkolesterolen ökar och den onda kolesterolen minskar. Produktionen av endorfin, kroppens eget morfinliknande hormon ökar endorfin dämpar upplevelsen av smärta.

Du höjer din förbränning

Som en följd av belastning är din förbränning förhöjd i upp till 1-2 dygn efter ett styrketräningspass. Det innebär att du bränner fler kalorier än vanligt även när du arbetar sover eller t.ex. tittar på tv, större muskler kräver mer energi

Styrketräning ökar även muskelmassan. Muskler kräver mer energi än fett, även då de inte används, så styrketräning är ett utmärkt sätt att höja sin förbränning. När man försöker gå ner i vikt kommer kroppen att försöka bränna bort muskler men genom att styrketräna och äta smart kan man till stor del undvika detta och på sätt behålla en förhållandevis hög förbränning konstant.

Hur ofta måste man träna?

En fördel med styrketräning är att det inte krävs speciellt mycket träning för att ska synas på kroppen. Det räcker med 1-2 pass per vecka på 45 minuter för att du ska märka en skillnad.

Träna intensivt under kort tid

Träna inte längre än en timme. Om du gör det så är det något fel på ditt styrketräningsprogram. Det är svårt att hålla intensiteten hög längre än i en timmes tid, och om du tränar så länge har du antagligen för många övningar i ditt träningsprogram, eller så vilar du för länge mellan seten.Har ni några frågor som ni kanske inte fick några svar på här ovan?

Fråga någon i personalen eller skicka din fråga HÄR.